Overwatch League balanserer på en knivsegg

Så har det skjedd igjen. Nok en Overwatch League-utøver har blitt tatt for å gjøre noe han ikke burde. Denne gangen var det Jonathan Sanchez (21), bedre kjent som Dreamkazper, som spillte DPS for Boston Uprising.

Jeg sier spilte i fortid for kontrakten hans har allerede blitt terminert av klubben. Denne uken kom det frem at Sanchez hadde hatt et uanstendig forhold med en 14-åring og det er selvsagt bra at klubben viser nulltoleranse for den slags. Klubbene, og ligaen selv, har tidligere også vist at de er villig til å gi suspensjoner når de mener at utøverne går over streken, men tidvis har de vinglet litt, så det er godt å se at klubben selv sier at dette vil man ikke ha.

Det er selvsagt viktig at klubbene og ligaen legger lista og tar avstand fra uakseptabel oppførsel, om det være seg direkte lovbrudd, eller diskriminerende og hatske uttalelser. Samtidig er det ikke til å komme bort fra at de mange tilfellene av overtramp som vi har sett fra Overwatch League-utøverne risikerer å velte hele prosjektet.

Personlig er jeg nok i den kjernegruppen av seere som Blizzard ønsker å nå. Jeg har ikke vært særlig interessert i e-sport før, men jeg digger Overwatch, og følger etter hvert ganske nøye med. Jeg gleder meg sågar til de store kampene, og jeg har fulgt nevnte Boston Uprising veldig tett. Men nå sliter jeg.

Jonathan “Dreamkazper” Sanches har spilt sin siste kamp for Boston Uprising. / Foto: Robert Paul for Blizzard Entertainment

Det er en utfordring å sette seg inn i en ny sport. Det er mange profiler å forholde seg til, og det må faktisk en del innsats til for å få satt seg ordentlig inn i de ulike lagene, så man også kan sette mer pris på kampene man ser. Når lagene hele tiden må stokke om på utøverne sine blir dette vanskeligere.

Mer alvorlig er at man får inntrykk av at spillerne ikke bryr seg. Man skal ikke ta noe bort fra dem, de har jobbet beinhardt for å komme seg i den posisjonen de er i, men når de er med i Overwatch League så er de ganske priviligerte. Koreanske Daily eSports avdekket i fjor at gjennomsnittsårlønnen til spillerne er mellom 80 000 og 120 000 dollar, altså mellom ca. 620 000 og 940 000 kroner. Og det er utenom eventuelle seiersbonuser. Men hvis jeg som tilskuer får inntrykk av at spillerne gir faen, hvorfor skal jeg bry meg da? Og når de i tillegg fremstår som så innihampen usympatiske?

Det hele minner meg egentlig litt om det som skjedde med sykkelsporten på 90- og 2000-tallet. Jeg var kjempegira på sykling og følgte alle de store rytterne, Lance Armstrong, Jan Ullrich, Bjarne Riis, Alexander Vinokourov, men så ble de tatt for fusk, den ene etter den andre. Og for hver rytter som røyk ut, brydde jeg meg litt mindre om sporten.

Overwatch League er i en veldig kritisk fase. Det er den største vestlige satsingen på esport, og man har gjort alt man kan for å nå ut til et bredt publikum. Det er bra at man tar tak når det skjer noe, men strenge straffer er ikke nok. Man må også jobbe med utøverne, og få dem til å forstå posisjonen de har og hvilket ansvar den innebærer.

Man skal selvsagt ikke skjære alle over samme kam, det er mange utøvere som er seg bevisst sin rolle og som fremstår som gode rollemodeller, men det er neimen ikke alle. Her har Blizzard, ligaen, og ikke minst klubbene en kjempejobb å gjøre. Det er nå slaget står om epsort kan bli allemannseie, eller om Overwatch League vil gå ned i historien som et kuriøst forsøk på å få et vestlig publikum til å løfte blikket opp fra fysiske sporter.

Det er mange nok utfordringer om ikke utøverne selv skal sabotere prosjektet. Min personlige interesse har allerede fått seg noen skudd for baugen, og jeg vet ikke hvor mange flere jeg tåler.