Spytter Playstation-maskina di ut discer av seg selv?

Hvis du, som jeg, har den første generasjonen med Playstation 4-maskiner er du utsatt for det samme problemet som meg. Nemlig at maskina helt vilkårlig spytter ut disken som sitter i.

Dette problemet er mildt sagt irriterende. Til og med når det ikke sitter en disk i, kan maskina finne på å pipe som besatt og forsøke å skyve ut disken.

Det er imidlertid en hel bråte med potensielle løsninger som kan fikse problemet. Dette kan skyldes feil både på maskinvare og programvare, så det kan hende du må drive en hel del feilsøking før du finner den rette løsningen for deg og din maskin.

Vær oppmerksom på at noen av disse løsningene bryter garantien på maskinen din, om den fortsatt er gyldig! Er garantien din fortsatt gyldig, ta kontakt med Sony for gratis reparasjon/utbytting av konsollen. Har du kvittering på maskina, ta kontakt med utsalgssted for å reklamere.

Her får du sju forskjellige løsninger, rangert fra minst til mest drastisk:

1. Dra ut ledningne

Trykk og hold inne av/på-knappen til maskina piper to ganger. Dra deretter ut alle ledninger, og la maskina stå noen minutter, før du skrur den på igjen.

Dette har bare løst problemet meget midlertidig for meg.

2. Fjern gummifoten

Hvis du snur maskinen din på hodet, vil du se at det finnes en gummifot som hviler mot av/på-knappen. Denne gummifoten vil etter sigende ese ut i takt med at maskinen blir varmere, og kan være nok til at eject-funksjonen aktiveres. Snu maskinen tilbake, riktig vei, og sett den forsiktig ned før du skrur den på igjen.

Denne løsningen gjorde nada for meg.

3. Stram eject-skruen

Stramming av eject-skrue (Foto: Håvard Hofstad Ruud)
Der nede et sted finner du en skrue som manuelt fjerner discer fra konsollen.

Hvor du finner skruen avhenger litt av hvilken modell du har.

Fjern alle ledninger, og sett deg på venstre side av maskina. Press håndflatene mot den blanke delen av lokket, og skyv ut. Lokket skal poppe lett av. Mellom rillene kan du skimte en skrue. Denne brukes til å skru disker som sitter fast ut. Bruk lommelykta på mobilen din for å se den lettere. Finn en tynn skrutrekker og vri skruen noen runder med klokka. Skyv lokket på plass.

Det føltes ikke ut som det skjedde noe da jeg skrudde, og det løste heller ikke problemet med at maskina spytter ut disker.

4. Gjenoppbygg databasen

Skru maskinen helt av. Bruk av/på-knappen på konsollen for å skur maskinen på. Trykk og hold til du hører to pip. Det første pipet hører du i det maskinen skrur seg på, det andre sju sekunder senere. Koble Dualshock 4-kontrollen til maskina med en USB-kabel, og trykk på PS-knappen. Velg “Rebuild Database”.

Dette er lurt å gjøre en gang i blant, men løste ikke problemet for min del.

5. Gjenopprett fabrikkinnstillinger

Gå til instillingsmenyen helt til høyre, og vel “Initialisation”. Velg alternativ nummer tre, “Initialise PS4”. Jeg anbefaler å ta backup av filene dine før du gjenoppretter fabrikkinstillingene. Det letteste er om du har PS+. Da kan du enkelt laste alle filene dine opp i skyen, og laste ned igjen når maskina er klar. Har du ikke PS+, må du finne en ekstern lagringsenhet, type minnepinne eller harddisk, og overføre filene dit.

Med skylagring gikk det som en drøm å gjenopprette fabrikkinstillinger, men det løste ikke problemet.

6. Røsk vekk eject-knappen

Finn en tynn, tynn skrutrekker eller lignende og lirk den bak eject-knappen, der gummifoten satt før (se steg 2). Eject-knappen bør løsne ganske lett. Vær forsiktig så du ikke knekker knappen.

Dette løste problemet for meg. …en stund. Jeg fikk spilt i tre-fire uker uten noen problemer før de dukket opp igjen.

7. Ødelegg eject-sensoren

Skrap vekk gullbelegget på sensoren for å gjøre den mindre sensitiv.
Skrap vekk gullbelegget på sensoren for å gjøre den mindre sensitiv.

Siste utvei. Visstnok har den første generasjonen med Playstation 4-maskiner en svakhet som gjør at den ikke har noe sted å kvitte seg med statisk spenning som bygger seg opp i maskinen. Dermed beveger spenningen seg bare rundt i maskinen, og det kan føre til at eject-sensoren påvirkes og tror at den har blitt bedt om å spytte ut en disc.

Du trenger en skrutrekker, type T9, for å åpne maskinen. Skru opp de tre skruene i bakkant (de er gjemt bak  klistrelapper, en i hvert hjørne, og en på midten), og ta av lokket. På høyre side vil du se en gullbelagt sensor (se bilde). Ta et barberblad og skrap forsiktig vekk gullbelegget. Dette gjør sensoren mindre sensitiv, og forhåpentligvis er problemet borte for godt.

Hvis du har prøvd alt dette, men ikke er kvitt problemet har du to alternativer:

  1. Ta kontakt med Sony support for å sette i gang en prosess for å få maskinen sendt inn, reparert eller byttet ut. Merk at dette koster kroner 1450,-.
  2. Kjøp ny maskin. Og kjøp for guds skyld PS4 Slim, eller nyere.

Håvard ga siste oppdatering om sin føljetong om Playstation-trøbbelet sitt i episode 116: