Gørans GOTY 2018

2018 var nok et spillår med mange spill, og flere av de er ganske bra faktisk. Faktisk er det såpass mange bra spill at jeg i underveis i prosessen med denne lista satt igjen med 15 spill jeg ville ha på topp 10.

Men jeg har greid å snevre det inn til en liste med 10 spill, med noe for enhver smak tror jeg. Noen mistenkte jeg havnet på lista før jeg spilte de, andre hadde jeg aldri i min villeste fantasi trodde kom til å havne på en toppliste. Kos deg!

God of War

Hva kan man egentlig si om God of War som ikke allerede er sagt, skrevet eller ytret et eller annet sted. Spillet er et mesterverk jeg har veldig vanskelig for å finne noe som helst jeg kan si noe negativt om.

Det leverer en historie om tap, om sorg, om båndet mellom far og sønn, og alt som kan forsvinne eller oppdages mellom de to. Spillet skildrer stille, tankefulle stunder like bra som store, episke bossfighter. Det formidler en indre kamp i Kratos gjennom ansiktsanimasjoner og detaljrikdom jeg ikke har sett før i spill.

Også har du den øksa da, som bare er digg å bruke fra første sving. Tyngden i combaten, lydeffektene som følger og “feelingen” er herlig. Jeg kunnet skrytt av så mye annet, men jeg lar det være med det for denne gang.

God of War er fantastisk bra!

Celeste

Holy shit for et spill! Årets desidert største overraskelse for meg, og et spill jeg kommer til å huske for alltid. Plattformspill som dette er ikke nødvendigvis min greie. Jeg vet ikke om det er fordi jeg begynner å bli gammel og treg, men det er ikke mange av disse jeg har fullført.

Allikevel greide jeg ikke legge fra meg Celeste. Mye av dette skyldes nok hvordan utviklerne formidler en historie i alle de ulike elementene i spillet. Nivådesignet, figurene man møter, hindringene og mekanikkene som er litt annerledes fra brett til brett er med å forsterke en indre kamp mot depresjon og angst få andre spill har greid å få til like bra.

Plattformingen alene er nydelig, men satt sammen med alt det andre blir Celeste noe ganske annet. Få andre spill har fått meg til å reflektere og føle på samme måte. Og som om ikke det er nok så har det et av de aller beste lydsporene som er laget til et spill, noen gang. Jeg hører på det nå mens jeg skriver, og herregud så BRA det er!

Red Dead Redemption 2

Jeg er fortsatt ikke ferdig med RDR2, og for hver time lenger jeg kommer i historien, jo mer imponert blir jeg. Om det egentlig ender opp med å bli det beste spillet i 2018 vet jeg ikke, men uavhengig av dette har Rockstar skapt noe helt spesielt.

Se på den lyssettingen da. SJUKT!

Velskrevet historie, godt stemmeskuespill, fantastisk musikk og herlige figurer er bare en liten bit av kaka i RDR2. Dette er et så enormt og ambisiøst spill at jeg kan ikke tenke meg mange andre spillselskap som prøver på noe i samme skala som det Rockstar har levert.

Jeg har sagt det mange ganger på podkasten allerede, men når et spill formidler stemning og samhold på en slik måte at jeg hver eneste dag jeg våkner i campen tar meg tiden til å drikke en kaffe, høre på en historie eller bare nyte utstikten, har de gjort noe spesielt. Og dette er inne i spillet, ikke i min egen stue.

Florence

Jeg skal ikke skrive så mye om Florence annet enn at du bare MÅ SPILLE DETTE MOBILSPILLET!!!

Monster Hunter World

Spillet jeg uten tvil har spilt mest i 2018, og jeg tror kanskje det også er det spillet jeg har spilt mest av på kortest tidsintervall på veldig lenge. I løpet av den første uka jeg hadde spillet sov jeg altfor lite, og rundet vel nesten en god arbeidsuke i antall timer. Fantastisk moro, og et spill jeg forguder.

Spider-Man

Jeg håpet Insomniac skulle naile følelsen og flyten til Spider-Man, og de overgikk alt jeg håpet på. Herlig flyt, herlig combat, bra historie og mange timer med underholdning.

Dead Cells

Kjære, kjære Dead Cells. Combatsystemet ditt er noe av det bedre jeg har spill, med en herlig følelse, masse variasjon og jævla skitbosser jeg hater og elsker å kjempe mot.

Tetris Effect

Ja, Tetris er et av de beste spillene i 2018. Hvem hadde vel trodd det?

Return of the Obra Dinn

Ingen spill er mer originale i 2018 enn det siste til Lucas Pope, som jeg mistenker besitter et kreativt nivå få andre spillskapere har. Ingen andre spill har fått meg til å føle meg like dum og like smart på samme tid som dette spillet.

Into the Breach

Turbasert robot-mech strategispill på sitt aller beste, destillert ned i sin reneste, deiligste form.

Fikk du med deg GOTY-kåringen vi gjorde ferdig forrige uke? Der finner du 7 timer med spillprat, diskusjon og en samlet topp 10-liste fra 2018.